СЛОЕВЕ

СЪЧЕТАНИЕ НА СЛОЕВЕТЕ

 

СИСТЕМА НА СЛОЕВЕТЕ
В туристическата среда е обичайно да разделяме дрехите на три слоя: основен (в допир с тялото), среден (затопляне) и външен (предпазващ от вятър, студ и дъжд). Когато се създават дрехи за марките Калашников, Група 99 и Байкал, използват се принципите за разделяне на слоеве, които се използват във военното облекло. Имената на продуктите винаги съдържат буквенно обозначение: буквата L (за Група 99) или K (за Калашников) и число, което показва, че този продукт принадлежи към определен слой. Например, 1 и 2 се отнасят към основния слой, т.е. за отстраняване на влагата, от 3 – това е средния изолиращ слой; продуктите 4, 5, 6, 7 осигуряват защита срещу вятър, дъжд и студ.

L1 ОСНОВЕН СЛОЙ: ВИСОКА АКТИВНОСТ
Основният слой е предназначен да премахва влагата от тялото. В дрехите от основния слой се използва плат от висококачествени полиестерни влакна, чиято структура на тъкане позволява ефективно да се абсорбира и изпарява влагата.

L2 ОСНОВЕН СЛОЙ: ХЛАДЕН КЛИМАТ
В условия на ниски и отрицателни температури продуктиге от втория слой могат да се носят постоянно, независимо от естеството на физическата активност.

L3 СРЕДЕН СЛОЙ: ЗАГРЯВАНЕ
Създаден главно за задържане на топлина. В условия на ниски температури изделията обикновено се използват в периоди на статична или ниска физическа активност. При температури от -20°C и по-ниски, може да се носи и при високи физически натоварвания.

L4 ВЪНШЕН СЛОЙ: ЗАЩИТА ОТ ВЕТЪР
Продуктите от ветроустойчивия слой са предназначени да предпазват от вятър и слаби валежи. Универсално лек, компактен, бързосъхнещ, използващ се през лятото и между сезоните.

L5 ВЪНШЕН СЛОЙ: Softshells
Softshell е един от най-универсалните материали, използвани в професионалната екипировка. Предпазва от вятър, слаб дъжд и сняг, и диша добре. Използва се еластична материя с устойчива на изхабяване предна част и приятна вътрешна текстура (double-weave). Благодарение на импрегнацията на DWR (Durable Water Repellent) предпазва тъканта от бързо намокряне.

L6 ВЪНШЕН СЛОЙ: ЗАЩИТА ОТ ДЪЖД
Шестият слой е предназначен да предпазва от силни валежи и се носи над петия слой или в комбинация от основните слоеве и третия слой, средно изолиращ. Основните изисквания са механичната издръжливост, затова е необходимо да се използват трислойни мембрани с полиамиден връх, водоустойчиви и паропропускващи. Последното свойство влияе върху намокрянето на слоевете дрехи под мембраната, особено при силна физическа активност.

L7 ВЪНШЕН СЛОЙ: ЗАТОПЛЯНЕ ПРИ -30 ºС
Седмият слой е предназначен за топлоизолация и защита от валежи при ниски температури. Може да се носи върху първите пет слоя или в различните им комбинации. Комплектът се състои от яке с качулка и самозалепващи панталони със синтетична изолация.

L10 ЗА ТОПЪЛ КЛИМАТ – ЛЯТО
Десетият слой се използва в топлия сезон, когато останалите външни слоеве вече не са необходими. Този слой се носи върху първия слой или върху тялото. Изработен е от издръжлива, добре дишаща, удобна за тялото материя. Благодарение на дизайна си, той защитава лактите и коленете.